Piyasa Analizlerim

Timsah Göstergesi

7 Ağustos 2016

Bill Williams’ ın 1995 senesinde ortaya çıkardığı bir göstergedir.

3 çizgiden ibaret olan gösterge trend ( akım ) ve akımın yönü konusunda bilgi vermek amacıyla fiyatın üstüne yerleştirilmektedir. Görüntünün biraz da dramatize edilerek timsaha benzetilmesi (!) göstergenin yatırımcılar üstünde etkisini artırırken göstergede timsahın  ( yani canavarın )  çenesi, dişleri ve dudaklarını tasvir eder bir hal bulunmaktadır.

Gösterge atılım ve düzeltme dalgaları hakkında yatırımcılara yardımcı olsa da esas olarak “momentum göstergesi ile beraber” kullanıldığında daha fazla yarar sağlamaktadır.

Eğer 3 çizgi de birbirine sarılmış dolanmış halde ise canavarın ağzı kapanmış demektir ve canavar uyuyor demektir. Hareket yok anlamında ama uyku ne kadar uzun sürerse sonrasında hareketin de o kadar fazla olabileceğini düşünmek yanlış olmaz. “Bollinger Bantları”nda kullanılan “bandın daralması” hali gibi düşünebilirsiniz.  Uyuduğu sürece giderek karnı acıkmaktadır ve yemek yiyeceği saati hayal etmektedir (!). Akım şekillenmeye başladığında timsah uyanır ve yemek yemeğe başlar. Karnı doyduğunda ağzını kapatır ve yeniden uykuya dalar.

Timsah formülü : 

Formül 3 adet yumuşatılmış ( smoothed ) hareketli ortalamadan ibarettir.

1-Çenesi 13 birimlik yumuşatılmış hareketli ortalama olup geleceğe doğru 8 ünitelik ötelenmiştir.

2-Dişleri  8 birimlik yumuşatılmış hareketli ortalama olup geleceğe doğru 5 ünitelik ötelenmiştir.

3-Dudakları 5 birimlik yumuşatılmış hareketli ortalama olup geleceğe doğru 3 ünitelik ötelenmiştir.

Zaman zaman bazı alım-satımcılar göstergeye ek olarak “CCI” göstergesini de ekleyerek sinyallerde kendilerine yardımcı olabilecek sinyaller arayabilir.

Timsah uyandığında “mor çizgi” yani 5 birimlik yumuşatılmış hareketli ortalama kopma yönünde hareketlenmektedir. Onu hemen arkasından gelen 8 birimlik yumuşatılmış hareketli ortalama takip edecektir. Daha sonra 13 birimlik yumuşatılmış hareketli ortalamada aynı yöne döndüğünde akımın yönü tamamen onaylanmış olacaktır. Ortalamalar birbirlerine sarılıp düğümlenene kadar akım yönünde ( düşüş içindeyse satış pozisyonunu, çıkış içindeyse de alım pozisyonunu ) pozisyonu korumak karlı olacaktır.

Göstergedeki eksik kalan yer olarak göstergenin geç kalması gösterilmektedir. Bunun da sebeplerinden birisi elde edilen hareketli ortalama değerlerinin ileriye dönük olarak grafik üstüne atılması olabilir. Bu bakımdan da zaman zaman momentum ile beraber kullanılması bazı yatırımcılar tarafından tavsiye edilmektedir.

GRAFİK 1: TİMSAH GÖSTERGESİ 

timsah-gostergesi-1

Fiyat 5 birimlik hareketli ortalamanın üstüne çıktığında ve mor renkli ortalama kırmızının üstüne çıktığında alım pozisyonu açılabilir. Fiyat kırmızı renkli ortalamanın üstüne, kırmızı renkli hareketli ortalama da mavi renkli hareketli ortalamanın üstüne çıktığında açılan pozisyonun onayı verilmektedir. Herhangi bir anda grafik üstünde fiyat en üstte, mor renkli ortalama (5 birimlik) fiyatın altında, kırmızı renkli (8 birimlik)  hareketli ortalama mor’un (5 birimlik) altında, mavi renkli ortalama (13 birimlik)  da kırmızının (8 birimlik) altında yer almakta ise çıkış akımı devam ediyor ve timsah hala masada yemek yemektedir diye düşünülmelidir. Bunun tam tersi de düşüş akımı için kullanılmaktadır.

 GRAFİK 2: TİMSAH GÖSTERGESİNDE ÇIKIŞ VE DÜŞÜŞ AKIMLARI

timsah-gostergesi-2

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir